Εάν μετά από τραυματισμό ένα μόνιμο δόντι βγει ολόκληρο από το φατνίο του (τη θέση του), η γρήγορη επανατοποθέτησή του στη θέση του είναι η καλύτερη θεραπεία και μπορεί να γίνει στον τόπο του ατυχήματος από μη ειδικούς, αρκεί να προσέξουμε:
να πιάσουμε το δόντι από τη μύλη χωρίς να ακουμπήσουμε τη ρίζα του
να το ξεπλύνουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης χωρίς τη χρησιμοποίηση αντισηπτικών ή τρίψιμο
να το τοποθετήσουμε προσεκτικά στο κοίλωμα της φυσιολογικής του θέσης πιέζοντας το ελαφρά (δεν πειράζει αν προεξέχει λίγο) και
να μεταφέρουμε το παιδί στον οδοντίατρο. Κατά τη μεταφορά του το παιδί να κρατά το δόντι στη θέση του.
Εάν είναι αδύνατη η άμεση τοποθέτηση του δοντιού στη θέση του ( από φόβο του παιδιού ή του γονιού ), τότε μεταφέρουμε αμέσως στον οδοντίατρο μαζί με το παιδί και το ξεπλυμένο δόντι μέσα σε κρύο γάλα αγελάδας ή μέσα σε φυσιολογικό ορό ή μέσα σε ένα βρεγμένο καθαρό μαντήλι ή τέλος, αν το παιδί είναι μεγάλο και συνεργάσιμο μέσα στη στοματική του κοιλότητα κάτω από τη γλώσσα, του παιδιού ή του γονιού.
Η αντιμετώπιση μετατραυματικής απόσπασης δοντιών είναι πολύ διαφορετική ανάλογα με το αν πρόκειται για μόνιμα ή νεογιλά δόντια. Τα αποσπασμένα νεογιλά δόντια δεν πρέπει να επαναφυτευθούν, καθώς αυτό περικλείει κινδύνους για την ανάπτυξη των συνοδών μόνιμων δοντιών. Αντίθετα τα μόνιμα δόντια θα πρέπει να επαναφυτευθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Ο Νίκος ασκεί την Παιδιατρική εδώ και 20 χρόνια και από το 2004 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης Παιδίατρος στο Ρέθυμνο. Είναι blogger, σε μια προσπάθεια να περάσει γνώσεις σχετικά με την υγεία των παιδιών και όχι μόνο.